Raku: is van oorsprong een Japanse techniek, vernoemd naar een Japanse meisjes naam het betekend genot. Eerst worden de werkstukkenstukken biscuit gebakken (dat wil zeggen voorgebakken op zo'n 950 c, zodat de klei hard is). Daarna wordt een geheel of gedeeltelijke glazuurlaag aangebracht en wordt het werkstuk opnieuw gebakken in een buitenoven.
Het bijzondere aan raku stoken is, dat de keramiek gloeiend heet (1000°C) met de tangen uit de oven wordt gehaald en in zaagsel wordt gelegd. Het zaagsel gaat branden door de hitte van het werkstuk. Hierdoor wordt er zuurstof onttrokken aan de klei en het glazuur. Ongeglazuurde delen worden zwart en door de zogenaamde reductie kun je speciale glazuureffecten krijgen. Door de snelle afkoeling craquleert de keramiek, ook kun je koper-effecten krijgen. Het is altijd verrassend hoe het eindresultaat is.
Raku stoken doen we altijd met de open dag (meestal laatste weekend van mei) en naar behoefte tussendoor.